БЛОГ

Как да използваме фейсбук групите за развитие на бизнеса?

Публикациите от фейсбук групите са вторият тип съдържание, който се показва най-много във фийда ни след публикациите на нашите приятели. Това означава, че бизнесите не трябва да пропускат тази възможност да са близо до своята аудитория.

Затова е важно да създаваме и развиваме групи, които са свързани ни и даваме допълнително съдържание и ползи за аудиторията ни.

Ползи за бизнеса от фейсбук групите

  • Създава по-добри отношения с аудиторията

Групите са ефективни, защото хората искат да са в тях. Те търсят комуникация с други хора, които имат сходни интереси. При използването на група, свързана с бизнеса, той ще стане център на комуникация, която ще доближи бранда до аудиторията.

  • Увеличава органично достигнатите потребители

Всяка следваща година органичният reach на постовете от страницата спада. Затова е важно да открием други възможности да достигнем аудиторията си без да плащаме за реклама. Вече споменахме, че алгоритъмът приоритизира съдържанието, идващо от групи, в които потребителят членува. Така съдържанието, публикувано в групата, може да достигне до по-голяма част от аудиторията в сравнение със страниците.

  • Отличен начин за проучване на аудиторията

В групата може да се тества нов продукт, да се иска мнение за определена услуга или да се искат предложения от аудиторията. Когато хората свикнат с комуникацията в групите и всичко е приятелско, това води до по-креативни и интересни предложения. А мнението на клиентите е важно да бъде вземано под внимание при вземането на стратегически решения.

5 съвета за по-голям успех на фейсбук групата на бизнеса ни

  1. Създай ясни и точни правила за поведение

Когато комуникацията е приятелска, спокойна и направлявана правилно, хората в групата се чувстват по-добре и могат спокойно да водят дискусиите, които искат. За да се избегнат нападки, обиди и спам, е важно да има ясни правила. Хубаво е да се следи ежедневно от модератор дали има потребители, които не ги спазват. Важно е и те да се наказват според определените правила.

Също така може да има и модерация на публикациите от членовете на групата. По този начин ще се избегне съдържание, което не кореспондира на принципите и философията на групата.

  1. Ангажирай се с аудиторията, но я остави да води

Важно е бизнесът да се включва в дискусиите, но да не е водеща част. Колкото по-дълги са дискусиите, толкова по-голяма част от членовете ще видят този пост.

Стимулирай потребителите сами да започват теми на дискусия в групите или да дават предложения за нови продукти или услуги.

  1. Създай въпроси за включване в групата

Чрез тях ще спреш ботовете, които ще се опитат да се включат в нея. Те ще я засипят със спам, който е неприятен за членовете ѝ и ще доведат до напускането на групата от тях.

Добра идея е да се събират данни за включване в групата. Такива може да са имейл или телефонен номер. По този начин ще имаш една база данни с най-верните фенове на бизнеса.

  1. Публикувай премиум съдържание

Давай различно съдържание за феновете в групата. Не преповтаряй съдържанието от страницата, предоставяй нещо по-ценно за аудиторията. Полезни съвети, които биха им помогнали в ежедневието, или пък забавление, мотивация и дори нещо, което да ги накара да се замислят върху определен въпрос.

Може да правиш и рубрики със съдържание, например месечно Q&A, или пък да правиш проучвания за нови продукти или услуги в групата.

  1. Дай различни предимства на феновете в групата

Подарявай кодове с отстъпки или направи дадена услуга заключена само за членове на групата. Друга възможност е да пуснеш нов продукт или услуга първо на феновете в групата. Така те ще могат да дадат своето мнение и по този начин да се съберат ценни обратни връзки преди пускането им пред масовия потребител.

Заключение

Автентичното съдържание и близостта на бранда до аудиторията е все по-важно в комуникацията в социалните мрежи. Затова е важно да се мисли именно в тази насока – как да се скъси дистанцията с хората. А създаването и поддържането на фейсбук група може много бързо да изгради аудитория, която е ценна, привързана и да донесе различни ползи за бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.