БЛОГ

Как да създадем вайръл видео за reels и TikTok?

Видео съдържанието се превръща в царя на социалните мрежи. Кратките видеа правят стотици хиляди гледания и са с висока ангажираност. Затова е важно бизнесите умело да използват тази възможност, която предлагат социалните мрежи.

В следващите редове ще представим всичко най-важно за създаването на успешно видео в социалните мрежи. Ще разгледаме каква да е структурата, продължителността, както и малки оптимизации, които да постигнат успех.

Продължителност на видеото

Най-гледаните видеа са кратките, тоест до 15 секунди. Те постигат успех, най-вече защото привличането на вниманието на потребителите първите 4-5 секунди дава ясен знак на алгоритъма, че видеото е интересно и го показва на повече хора.

Когато правим кратки видеа, трябва да сме много динамични в представянето на идеята си. Важно е да се целим в 80-90% средна продължителност на гледане.

При по-дългите видеа – до 30 секунди, вече трябва да помислим за причина да задържим потребителя до неговия край. Например голяма полза, която ще получи, отстъпка или представяне на новост. Важно е това да се съобщи в началото с CTA от типа на „Останете до края на видеото и ще разберете…“ При тази продължителност гледаемост от 60-70% от видеото ще подскаже на алгоритъма, че е качествено съдържание и ще се показва на повече хора.

Прочети нашите топ 10 съвета за по-добри рийлс видеа тук!

Структура на видеото

Може да имаме топ идея за видео, но то да не постигне успех. Защо? Това е така, защото структурата е изключително важна за постигане на успех.

  • Кукичка в началото на видеото

Още в първите 1-2 секунди трябва видеото да показва каква е темата и да предизвика интереса на потребителите. Именно това е най-важният момент от него и трябва да се стремим да привлечем вниманието на аудиторията.

  • Използвай трендинг аудио или voice over

Да, в reels и TikTok алгоритъмът дава предимство на трендинг аудиото. Колкото по-популярно е аудиото, толкова по-вероятно е клипът да се покаже на повече хора в началото.

Но не само трендинг аудиото може да направи клипа вайръл. Създаването на voice over също дава отлични резултати. Разкажи за видеото, за полза от продукта, предстояща промоция или нещо друго, което да е интересно на аудиторията. Тук, за разлика от фейсбук видеата, хората гледат клиповете със звук и качеството на аудиото е важно.

  • Раздели видеата на серии

Отлична идея е да създадеш поредица от различни видеа на една тема. Започни темата в едно видео и я продължи в следващото. Използвай CTA: „Последвайте за следващия епизод!“. Така ще предизвикаш интереса на аудиторията, която ще очаква следващото видео. Използвай сходна корица, за да може аудиторията бързо и лесно да се ориентира в профила и да изгледа всички видеа, когато поредицата е приключила.

Разделянето на видеата помага да създаваш динамично и кратко видео съдържание, като същевременно правиш профила изключително интересен и привличащ нови последователи.

  • Използвай силни CTA

Вече споменахме за CTA в началото на видеото за гледане на видеото до края. Както и за CTA за очакване на нов епизод. Насочи аудиторията какво точно искаш тя да направи. Когато видеото им е привлюкло вниманието, препрати ги към сайта, където да разгледат даден продукт. Или пък да се запишат за newsletter, да изтеглят електронна книга или друга бизнес цел.

  • Използвай текст във видеата

Въпреки възможността за voice over, използвай и текст. Когато има говор във видеото, подчертавай важните моменти, като добавяш текста и във видеото. Когато използваш трендинг музика, добави няколко текста, които да допълнят видеото.

Важно е да добавяш текстовете през приложението, а не на друга програма. Това е сигнал за алгоритъма, който разпознава и езика и показва видеото на хора, които гледат видеа точно на този език.

Научи нашите 10 техники за повече гледания на видеа в ТикТок!

Използвай трендовете

Социалните мрежи се водят от трендовете. Затова е важно да ги използваш за своите бизнес цели. Средно животът на един тренд в инстаграм или ТикТок е около 5-7 дни. Затова, когато забележиш нещо интересно, което можеш да използваш, не се бави. Създай своето видео по най-бързия начин. Колкото по-рано го създадеш, толкова по-голям шанс имаш това видео да стане вайръл и да постигне отлични резултати.

Използвай известни лица

Колаборация с инфлуенсъри е отличен начин за постигане на добри резултати. Те са познати на аудиторията и създават креативни видеа, които се различават от тези, споделяни от бизнесите. Използвай тяхната известност, представи продукта или услугата си, обработи видеото, следвайки тези съвети, и видеото ще постигне отлични резултати.

Използвай ключови думи

Използвай копито и хаштаговете, за да напишеш най-важните ключови думи, които описват видеото. Така те ще се покажат на хора, които имат интерес точно към тези теми. А показването на видеото на правилната аудитория го прави по-интересно и се показва на още повече хора.

Бонус съвет: Разреши ремикс и дуети на видеото. Когато видеото е интересно и стане вайръл, много криейтъри ще поискат да го използват, за да създадат свое. Това увеличава достигнатите профили и първоначалното видео добива още по-голяма популярност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *