БЛОГ

5 съвета как да използваме мемета в социалните мрежи

Меметата се превръщат във все по-важна част от комуникацията в социалните мрежи. Освен страниците, насочени към такъв тип съдържание, все повече бизнеси започват да ги използват за увеличаване на достигнатите профили и ангажираността със съдържанието.

Хората използват социалните мрежи основно за комуникация и забавление. И именно тук меметата се вписват отлично. Затова е важно бизнесите, ако за тях този тип комуникация е подходяща, да се насочат към създаването на подобен тип съдържание.

Какви са ползите от меметата за бизнес страниците?

Бързо и лесно съдържание

Създателите на съдържание могат да спестят много време и усилия при създаването на меме пост. Не е нужна фотография или задълбочен дизайн при създаването на постовете. В повечето случаи меметата са утвърдени изображения, които се нуждаят от съвсем леки корекции, за да се влезе в темата на бизнеса и нейната аудитория.

Достигат до повече хора

Не е тайна, че органичният reach спада всяка следваща година. Затова е важно да сме креативни при създаването на съдържание, за да устоим на тези сривове в reach-a и да имаме един висок брой достигнати профили без да бъде заплатена реклама.

Меметата са тип съдържание, който спира погледа върху съдържанието и кара хората да го споделят. От тук идва и възможността да се достигне нова аудитория, която да последва страниците ни, търсейки още подобно съдържание.

Правят бизнеса запомнящ се

В морето от постове във фейсбук и инстаграм понякога е трудно да задържим вниманието на аудиторията. Но с качествено меме, което ги е накарало да се усмихнат или да го споделят на приятели, те ще запомнят страницата. И след това, когато видят реклама за конверсия, те ще свържат бранда със забавните постове и ще обърнат внимание на предложението.

По-висока ангажираност

Определено когато едно меме е публикувано в точния момент с правилната идея, то ще постигне добри резултати. Хората са по-склонни да се ангажират с подобен тип съдържание, като харесат поста, споделят го и коментират, изказвайки мнението си или пък тагнат близък човек.

Как да използваме меметата в бизнес страницата си?

  • Трябва да се познава аудиторията

Важно е да знаете от кои теми се интересува аудиторията. Съответно да давате съдържание, свързано с тях. Едно меме може да бъде много успешно в друга страница, но да не постигне този резултат във вашата. Затова е важно преди да се публикува едно меме, да се запитаме: Това как ще се разбере от аудиторията? Дали ще им хареса, или няма да му обърнат внимание.

  • Меметата трябва да следват тона на комуникация

Когато един бизнес се държи обрано в социалните мрежи, темата е по-официална, комуникацията с аудиторията не е близка и приятелска, то и меметата трябва да следват тази посока. Не е добра идея да се сменя тона на комуникация, само за да може някое меме да се публикува.

  • Не трябва да са обидни или вулгарни

Често границата между хумора и обидата е тънка. Затова е важно да не излизаме от тази граница. Не трябва да се включваме по тема, която може да предизвика обратна реакция и меме постът да послужи за събиране на негативни коментари.

  • Простота

Идеята на меметата е те да са лесни за възприемане и бързо да показват основната си идея. Затова не трябва да търсим сложен изказ, задълбочен дизайн или трудна за разбиране тематика. Този тип постове трябва по възможно най-краткия и лесния начин да покаже каква е била идеята му.

  • Използвайте го за newsjacking

Най-добре е меметата да се използват по нашумели теми, за които всички говорят в социалните мрежи. По този начин ще увеличим шанса те да бъдат споделяни и да получат по-висока ангажираност. Така ще можем и да се отличим от конкурентите, които не използват подобен тип съдържание.

Заключение

При използването на мемета е важно все пак да се опитаме да включим и продукта или услугата, която предлага бизнеса. Не трябва да се търси само забавлението с този тип съдържание, но и да се представят ключови ползи на продукта или услугата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.