БЛОГ

Всичко за Shadowban в Инстаграм

Какво е Shadowban?

Понятието за първи път бива забелязано да се употребява в Reddit като мярка за контролиране на досадниците и спамърите. Там, както и в други социални платформи впоследствие, са заглушавани определени постове или коментари на потребители от админ. Какво означава това? Когато едно съдържание бива заглушено, то се вижда единствено от създателя му и неговите приятели. Тоест няма как то да стане популярно/вайръл в платформата. Същото се случва при скриването на коментари във Фейсбук например.

На практика много потребители в Инстаграм използват термина заглушаване на съдържание а.к.а. Shadowban, за да аргументират спада в ангажирането с постовете им. Това обаче се случва, защото публикациите им биват скривани от хаштаг търсения. Всъщност те остават видими, но само за създателите им и техните последователи. Съответно по-малко потребители ги виждат > по-малко очаквани интеракции.

Между другото, спадането на ангажираността на постове се дължи и на други фактори, които обаче нямат общо с Shadowban. Хубаво е да ги имаме предвид. Първо, затварянето на редица апове и програми за автоматизирани действия като лайкове и последвания означават повече ръчна работа за профилите > спад в интеракциите. Второ, релевантността на постовете е поставена на първо място от алгоритъма на Инстаграм. Ако не успявате да сервирате привлекателно и полезно съдържание на аудиторията ви > спад в интеракциите.

 

Какво НЕ е Shadowban?

Натъкнах се из нета на няколко неверни твърдения, отнасящи се до Shadowban. Бих искал тук да ги изброя, за да избегнете излишни притеснения. Няма достоверен източник, който да е аргументирал достойно някое от тях. Самите вещи лица от Инстаграм отричат за наличието на термина ‘Shadowban’, но малко по-късно ще влезем в детайли относно това. Та, да, ето ги и неверните твърдения в подточки:

  • Shadowban важи само за бизнес профили;
  • Използването едни и същи хаштагове ще доведе до скриване на съдържанието ви от тях;
  • Shadowban води до намаляване на ангажираността с постове.

 

За какво да внимаваме?

В една групичка за Инстаграм маркетинг попаднах на споделен разговор между потребител с бизнес профил и представител на социалната медия. В него стана ясно, че ‚Shadowban‘ не присъства в речника на Инстаграм. Споделят, че действително може съдържанието ви да не се показва под определени хаштаг търсения. Това се дължало на персонализирането на тези търсения, така че всеки потребител да открива съдържание, което е подбрано спрямо показаните от него интереси в социалната медия. В крайна сметка за какво да внимаваме, за да не попадаме под ударите на ‚закона‘?

  1. Не бъдете спамъри > винаги целете да има връзка между съдържанието на публикацията (текст + снимка) и хаштаговете. Ако споделяте снимка от плажа и използвате #планина, има вероятност да бъде скрито поста от хаштаг търсенията за ‚планина‘. Консултирайки фотограф, се натъкнах на подобна ситуация. Хаштагът му, мото на кампанията, нямаше нищо общо със снимките и съответно те изчезнаха от хаштаг търсенето. След като предположих, че това може да е проблемът, той се свърза с Инстаграм, обясни случая и постовете му отново се показаха в хаштаг търсенето.
  2. Не бъдете досадни > 3 поста на ден със същите хаштагове и автоматизираният софтуер за проверка за спам на Инстаграм може да се засегне и да ви скрие съдържанието от хаштаг търсенията.
  3. Има определени думи за хаштагове, които са в черния списък на Инстаграм. Те се употребяват често от спам акаунти. Ако ги използвате, вашето съдържание няма да се появи в Инстаграм въобще. При следващи ползвания можете да си навлечете бан на вашия акаунт. С обикновено търсене в Гугъл ще намерите редица блог постове със забранените от Инстаграм хаштагове за 2020. Един от тях споделям тук.

 

Какво още да знаем?

За финал споделям полезен инструмент, с който можете да проверите последните си десет поста дали са били скрити в един или повече хаштаг търсения. Така бързо ще се ориентирате дали има нещо, което към момента не правите според изискванията на социалната медия. Като цяло не се опитвайте да измамите Инстаграм. Няма да стане. Може би за известно време и да имате успех. В дългосрочен план обаче ви препоръчвам да бъдете автентични, колкото е възможно повече.

Е, някой да сподели своя ‚Shadowban‘ история?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *