БЛОГ

7 съвета за топ SEO оптимизация на инстаграм акаунта

В инстаграм вече е възможно да се търси по ключова дума определен тип постове. Затова е изключително важно да оптимизираме по най-добрия начин нашия акаунт, за да отговорим на изискванията на тази нова възможност.

А тя позволява да достигнем до хора, които се интересуват от конкретна ниша. Това е отличен начин да покажем нашия пост на хора, които биха се ангажирали и заинтересували от него.

Какво можем да търсим в инстаграм?

Естествено, можем да търсим акаунти в платформата. Това е най-старата функционалност при търсенето. Освен това можем да търсим постове по ключова дума. Тук е важно да се спомене, че при търсене на топ постове първите 3 резултата винаги са reels. Следващите възможности за търсене са аудио, хаштагове и локации, свързани с ключовата дума.

Топ техники за SEO оптимизация на инстаграм акаунта

1 Оптимизация на име + био

Добавете ключова дума като добавка към името на профила. По този начин увеличавате шанса да се появите при търсене и като акаунт, и при търсене на постове.

Също така добавете няколко ключови думи като част от био-то. Хубаво е те да са в същата насока като тази на профила, но да не са същите.

2 Ключови думи в копито на постовете

Започнете да мислите при писането на копи за поставяне на определени ключови думи, свързани с тематиката на продукта или услугата. Разбира се, преди всичко текстът трябва да е оптимизиран за четене, а не за алгоритъма. Не е добра идея да направите копи, което съдържа само ключови думи без особена логика.

Бъдете креативни, интересни и точни в описанието. А ключовата дума може да помогне на публикацията да постигне по-добри резултати и да откриете точната аудитория.

3 Ключова дума под формата на хаштаг

Вече споменахме, че по ключови думи могат да се търсят и хаштагове. Затова е важно поставянето на такъв хаштаг и в копито на публикацията. Така се задава контекст на поста и ще се покаже на хора, които търсят именно този тип съдържание. Тук отново е важно хаштагът да е в контекста на публикацията. Не използвайте твърде много хаштагове, свързани с ключови думи.

Открийте още за използването на хаштаговете в инстаграм тук!

4 Добавете таг за локация

Това е особено важно, ако таргетирате аудитория в определен град или държава. Например ако имате ресторант за хранене в София, отбележете локацията. Така при търсене в инстаграм за: „Ресторанти в София“, публикацията може да се появи. Вече тук идва и качеството на самата публикация, която трябва да привлече аудиторията именно във вашия ресторант.

5 Изградете авторитет в нишата

Освен чисто техническата оптимизация, важно е да изградите профил, който се ползва с доверие в избраната ниша. По този начин ще увеличите шанса да се появите сред първите резултати при търсене по ключови думи, част от избраната ниша.

Също така е важно съдържанието да е полезно и спиращо вниманието. Защото при появата сред топ резултатите, публикацията трябва да спре вниманието на потребителя.

6 Правете reels с популярно аудио

Вече споменахме, че може да се търси и аудио. Използвайте популярно аудио в нишата за правене на рийлс. Така при търсене на подобна тематика, този клип може да се покаже на аудиторията. Като цяло рийлс дават отлична възможност за достигане на нова аудитория.

Важно е тук да се уточни, че при рекламиране, имате право да използвате само аудио, което е без авторски права. При използване на друг вид аудио, няма да можете да спонсорирате този рийл.

Първите 3 резултата на топ постовете са рийлс. Затова е важно да сте в крак с тенденциите и да създавате креативни видеа.

Открийте още за инстаграм рийлс тук!

7 Напишете Alt текст на изображението

Това е една малко позната възможност на инстаграм. Можете да напишете текст, който описва изображението, подобно на това, което се прави за уеб-сайтовете. Използвайте най-точните ключови думи, подходящи за изображението. Това ще помогне на инстаграм алгоритъма да разбере по-добре какъв е постът и увеличава шанса да се появите при търсене по тези ключови думи.

Вижте в нашия reel как се поставя Alt текст на изображение при публикуване в инстаграм тук.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *